datalek-cybercrime

Weet jij welke stappen je moet nemen bij een datalek?

11-06-2021
Weet jij welke stappen je moet nemen bij een datalek?

Iedere organisatie is tegenwoordig verplicht om op een gestandaardiseerde en verantwoorde manier met bepaalde data en persoonsgegevens om te gaan. Dit is vastgelegd in de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Door zaken in een vroeg stadium al vastgelegd te hebben, voorkom je dat je in de toekomst achter de feiten aanloopt. Want weet jij welke stappen je moet nemen bij een datalek? En welke gevolgen deze te nemen stappen hebben? Om dit in kaart te brengen hanteert Invision ICT de methodiek Cobit. Dit raamwerk geeft handvatten om (IT) processen in goede banen te leiden.

Cobit raamwerk

Door je digitale beveiliging in kaart te brengen, bespaar je geld, tijd en onnodige ad-hoc beslissingen. Je kunt namelijk, doordat alles is vastgelegd, aantonen dat de beveiliging van jouw IT-omgeving op orde is. Als je bijvoorbeeld moet gaan uitzoeken of en met welke frequentie de virusscanner een update uitvoert, bespaart het je veel tijd als dit vooraf is vastgelegd. Cobit (Control Objectives for Information and related Technology) is een beheer model dat alle facetten van een IT-organisatie beslaat. Cobit kent vijf principes:

  1. Stakeholders
  2. Business en IT zijn op elkaar afgestemd
  3. Gebruik één enkel framework
  4. Stuur de IT-organisatie holistisch aan
  5. Onderscheid inrichting en uitvoering (Governance vs. Management)

 

Cobit en AVG

Invision ICT is jouw partner die de koppeling maakt tussen de digitale beveiliging en je AVG-verplichtingen. Door dit te doen aan de hand van Cobit zijn alle scenario’s beschreven. Je weet precies welke stappen je moet zetten als de situatie daar om vraagt. En zo mogelijk nog belangrijker, Je weet vooraf welke gevolgen deze kunnen hebben en hoe je daar op moet inspelen.

Wil je meer informatie over digitale beveiliging, AVG-verplichtingen of over het Cobit raamwerk. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Invision ICT

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.