nis2quickscan

Bescherm je organisatie: Start met de NIS2 zorgplicht en voer een risicoanalyse uit!

23-05-2024
Bescherm je organisatie: Start met de NIS2 zorgplicht en voer een risicoanalyse uit!

De NIS2-richtlijn is een Europese maatregel die essentieel is voor de cyberveiligheid van organisaties. Deze richtlijn bevat vier belangrijke verplichtingen: de zorgplicht, registratieplicht, meldplicht en toezicht. Een van de belangrijkste aspecten van deze richtlijn is de zorgplicht.

Wat houdt de zorgplicht in?

Essentiële en belangrijke entiteiten moeten maatregelen nemen om hun netwerk- en informatiesystemen te beschermen tegen incidenten. Dit geldt ook voor de fysieke omgeving waarin deze systemen zich bevinden. De zorgplicht bestaat uit 10 maatregelen, zoals benoemd in de Europese NIS2-richtlijn en overgenomen door het Digital Trust Center (DTC) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC-NL).

Zowel DTC als NCSC adviseren om te beginnen met maatregel 1: een risicoanalyse uitvoeren en informatiesystemen beveiligen.

Wat is een risicoanalyse?

Een risicoanalyse identificeert mogelijke gevaren of problemen, evalueert de waarschijnlijkheid en impact, en bedenkt manieren om deze risico's te beheersen of te verminderen. Dit proces helpt je om voorbereid te zijn op problemen en betere beslissingen te nemen.

Een waardevolle voorbereiding is om als organisatie met ISO 27001 aan de slag te gaan. Veel van de maatregelen binnen de ISO 27001-norm overlappen met de zorgplicht uit de NIS2.

Hulp nodig? Invision ICT is ISO 27001 gecertificeerd en geeft advies aan bedrijven over ISO 27001 en het certificeringstraject.

Invision ICT

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.