Cloudkosten-optimalisatie-2

Cloud kostenoptimalisatie

14-04-2022
Cloud kostenoptimalisatie

Je wilt een ICT-omgeving die perfect aansluit op de bedrijfsprocessen. Daarvoor is inventarisatie en advisering van doorslaggevend belang. Een juiste ICT-omgeving faciliteert bedrijfsprocessen, medewerkers en relaties. Invision ICT inventariseert bestaande ICT-omgevingen, cloud infrastructuren en adviseert verantwoorde oplossingen voor de bedrijfscontinuïteit, veiligheid en kostenoptimalisatie. 

Inzicht in en controle over je ICT cloud kosten

In 2020 voorspelde Gartner dat in dit nieuwe tijdperk van de Cloud, kostenoptimalisatie een cruciale rol gaat spelen. Door de gevolgen van Covid-19 hebben in 2021 nog meer organisaties de Cloud weten te vinden. Overstappen naar de Cloud heeft vaak een negatief effect op de traditionele on-premises budgetten. Gartner voorspelt dat meer dan helft van de IT-managers hier in iedergeval tot 2024 mee te maken zullen hebben. Het is voor nu van belang dat je hier als organisatie op acteert, zodat je jouw cloudkosten weet te optimaliseren en dat je weer de controle krijgt.  

De komende jaren verwachten Nederlandse IT managers een verdere stijging van het cloudbudget van gemiddeld 32% (Bron: “Cloud Onderzoek in Nederland” door Smart Profile). De cloud is complex en biedt uitgebreide en interessante mogelijkheden. Zonder gecontroleerde aanpak lopen de uitgaven echter snel uit de hand. Hoe gaat je organisatie daar het beste mee om? 

Het goede nieuws is: er zijn genoeg mogelijkheden om een professioneel platform met optimale gebruikservaring te bieden en toch de kosten binnen de perken te houden. Met pragmatische oplossingen die passen bij je bedrijfsdoelen. Zo kan het dus ook.

 • Is jouw organisatie op de juiste weg? 
 • Is de toename van het ICT-budget te verklaren? 
 • Is deze stijging gekoppeld met afname van cloud diensten?
 • Heeft ook jouw bedrijf behoefte om meer inzicht en controle te krijgen over de kosten en geschiktheid van oplossingen, on-premise en in de cloud? 
 • Wil je overzicht van de kosten en mogelijkheden van ICT-oplossingen? 
 • Wil je een vergelijking maken tussen de huidige on-premise omgeving en een omgeving die volledig is ingericht in een single- of multi- of hybride cloud? 
 • Blijf je investeren in on-premise of verplaats je (een deel van) de ICT-omgeving  naar de cloud?
 • Wil je advies over kostenreductie of het wegnemen van knelpunten in de huidige ICT-omgeving?
 • Wil je een (cloud) ICT-strategie opstellen voor de korte of lange termijn en daarbij geadviseerd worden?  

Invision ICT analyseert, rapporteert en adviseert betreft de oplossingen die passen bij de behoefte. Dit kan zowel vanuit strategisch oogpunt zijn als vanuit operationeel oogpunt. Heb je een ICT-partner die de uitvoer kan doen begeleiden we professioneel en bewaken we de kwaliteit en de voortgang. Waar gewenst kunnen wij ook compleet ontzorgen.

Met de hulp van onze betrouwbare en deskundige consultants krijg je inzicht in je ICT-uitgaven en maken wij besparingen inzichtelijk. Op basis hiervan kies je voor een ICT-model dat zowel functioneel als financieel het beste past. Wij delen onze kennis en expertise graag met je!Cloudkostenoptimalisatie in 5 stappen

Onze aanpak

Hoe verschillend ieder optimalisatietraject ook is, onze aanpak loopt volgens de volgende vijf stappen bij een cloud kostenoptimalisatie traject.

 1. Inventarisatie huidige omgeving (technisch en financieel) en kaderen opdracht
 2. Analyse
 3. Resultaten, besparingen en conclusies
 4. Presentatie en advies
 5. Nazorg en uitvoer van overeengekomen (vervolg) opdracht

1. Inventarisatie en kaderen opdracht

Onze technisch consultant onderzoekt welke resources er afgenomen worden en welke resources er nodig zijn: de capaciteitsbehoefte. Is daar winst te behalen?

Onze business consultant kijkt welke besparingen er financieel of op andere vlakken er te behalen zijn in relatie tot bestaande (of nieuw te formuleren)doelstellingen. Uit welke onderdelen bestaat het ICT-budget en waar liggen de pijnpunten?

Verder kunnen onze consultants ICT-processen onder de loep nemen: nagaan hoe support is georganiseerd, hoe het back-up (of disaster recovery) proces verloopt en of dagelijkse productie- en dienstverleningsprocessen snel en zonder storingen verlopen. Hoe is de beveiliging geregeld, zijn licenties op orde en voldoet de ICT aan de huidige wet en regelgeving. 

2. Analyse

We kijken naar verzamelde gegevens,  analyseren verzamelde gegevens,  vergelijken en onderzoeken en tonen inefficiëntie en onnodige kosten aan. Tevens onderzoeken we verder: heeft jouw organisatie een vaste behoefte aan capaciteit of is er een elastische vraag naar diensten? Wij stellen aanvullende vragen en zetten alternatieven op een rijtje. 

3. Resultaten, besparingen en conclusies

Wij wijzen op besparingen die direct behaald kunnen worden, of verbeteringen die eenvoudig  met beperkte maatregelen doorgevoerd kunnen worden: de quick wins. Wij laten zien wat de sterke of zwakke punten in de huidige ICT-omgeving zijn. Wijzigingen met een grote impact worden in een stappenplan in het advies verwerkt. Een keuze waarmee je meer grip krijgt op jouw ICT-dienstverlening of een goedkoper alternatief waarmee je minimaal dezelfde of resultaten bereikt.

4. Presentatie en advies

Wij presenteren onze bevindingen in een vooraf afgesproken vorm, bijvoorbeeld een PowerPoint en een rapport.

De uitkomst is afhankelijk van de doelstellingen die vooraf bepaald zijn, gecombineerd met de uitkomsten van het onderzoek. Vaak is dat een verbeterplan met een advies om kosten te besparen. Het kan ook een onafhankelijke bevestiging zijn dat jouw ICT-omgeving goed op orde is. 

De bevindingen kunnen leiden tot een migratie van de huidige ICT-omgeving, een andere cloud provider, een nieuwe manier van werken, maatregelen om te zorgen dat jouw ICT-afdeling minder belast wordt of de implementatie van een reeks verbeterpunten. Een globale inventarisatie kan aanbevelingen bevatten om aanvullend onderzoek te doen om zo verdere verbeteringen en besparingen te behalen.

5. Nazorg en uitvoering

Wij zijn een betrokken en betrouwbare partner. Ook na ons advies blijven wij met je meedenken, zijn we bereikbaar voor vragen of helpen we je met de uitvoering van de voorgestelde maatregelen om zo het beste resultaat te bereiken.

Invision ICT

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.