storage-header

Back-up of down? Een gedegen back-up en restore voor het bestaan en het succes van je onderneming

02-11-2022
Back-up of down?
Bedrijfsinformatie is van enorm belang voor het bestaan en het succes van je onderneming. Dataverlies is funest en dat is tegenwoordig zeker niet ondenkbaar. Cyberaanvallen zijn wereldwijd en in Nederland aan de orde van de dag. Een gedegen back-up en restore oplossing zijn onderdeel van de strategie om je te weren tegen cyberaanvallen, zodat je na een aanval of gijzeling weer snel kunt herstellen en schade kunt beperken. Welke back-up en restore oplossing jouw onderneming nodig heeft hangt af van veel verschillende factoren. Het hangt natuurlijk af van hoe de huidige ICT-infrastructuur is ingericht en hoe snel de verbindingen en het internet is. We kijken naar de data, naar de hoeveelheid, de versleuteling ervan, welke applicaties genereren data en tot welk niveau het teruggezet moet worden. Wil je bijvoorbeeld dat ene mailtje of document terug kunnen halen. Binnen welke tijdsduur moet het herstel plaatsvinden en tot hoever wil je terug kunnen (retentie) met je data. Ook gebruikersgemak en afhankelijkheid van andere partijen is van invloed op jouw oplossing. Vergeet zeker niet naar de toekomst te kijken, naar de datagroei en naar hoe de kosten optimaal worden gehouden.

Tape opslag of back-up in de cloud?

Veel bedrijven maken voor hun back-up-oplossing nog steeds gebruik van tape storage. Een klassieke, effectieve back-up methode. Tape wordt al als opslag gebruikt sinds de jaren 50 van de vorige eeuw en het wordt hedendaags nog steeds gebruikt. Wat we zien is dat bedrijven ertegen aanlopen dat hun tape storage systeem verouderd en aan vervanging toe is. Het vervangen van je tape storage systeem is een flinke investering, daarom worden er ook andere methodes tegen het licht gehouden, zoals back-up in de cloud.

Klassiek en effectief

Tape storage wordt na al die jaren nog steeds gebruikt omdat het een aantal voordelen met zich meebrengt. Een tape back-up wordt relatief snel weggeschreven en wordt standaard versleuteld. Tapes kunnen ook goed gearchiveerd worden en door dat ze ‘offline’ zijn, zijn ze niet kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Mits goed bewaard, zelfs bestendig tegen calamiteiten als brand- en waterschade. Tape back-up is wel bewerkelijk en het uitlezen gaat traag. De tapes moeten handmatig verwisseld worden en de back-up tapes moeten op een veilige plaats bewaard worden. Alleen geautoriseerde personen hebben toegang tot deze locatie en de locatie moet bestand zijn tegen vernietigende factoren als brand en water. Of tape qua kosten interessant is om aan te houden hangt van je situatie af.  

Drie-Twee-Één...

Een veel gebruikte back-up en disaster recovery strategie waar de tape unit onderdeel vanuit maakt, voldoet aan de 3-2-1vuistregel voor volledige bescherming van gegevens en data. Deze 3-2-1 methode houdt in:

3 Kopieën
Van de belangrijkste data worden 3 kopieën veilig opgeslagen.

2 verschillende opslagmedia
De kopieën bewaar je op tenminste 2 verschillende opslagmedia. Bewaar ze bijvoorbeeld op een interne harde schijf en een andere kopie op een externe harde schijf, op tapes of in de cloud. 

1 back-up offsite
Zorg ervoor dat 1 kopie op een andere fysieke locatie wordt opgeslagen, bijvoorbeeld bij een andere vestiging of in de cloud bij een datacenter.

Niet alleen de efficiëntie van het back-up proces wordt tegen het licht gehouden. Er wordt natuurlijk ook naar de kosten en investeringen gekeken. De investering in een nieuwe tape unit is namelijk best fors. Daarnaast wordt ook de datagroei in de toekomst meegenomen. Je bedrijf heeft groeiambities en data groeit daar natuurlijk in mee. Met een moderne oplossing kun je meer continuïteit bieden voor nu en de toekomst, we kunnen investeringen beperken en de kosten voor de toekomst beheersbaar houden.

Voorbereid zijn op het ergste

Als cloudprovider bieden wij verschillende services aan voor gegevensbeveiliging. Als Veeam Service Provider Partner kunnen wij de innovatieve oplossingen bieden van Veeam en zijn we volledig gecertificeerd om deze oplossingen te implementeren binnen ICT-omgevingen. Met deze snelle, veilige cloud-based back-up en replicatie ben je voorbereid op het ergste, terwijl back-up en herstel toch gemakkelijk en effectief blijven. Deze oplossing gaat verder dan de 3-2-1 backup methode en breidt deze uit naar een 3-2-1-1-0 methode. Met deze methode heb je meer continuïteit en kun je adequaat reageren in bijna iedere denkbare scenario. De 3-2-1-1-0 methode heeft de volgende aanvullingen:  

1 kopie is offline, air-gapped of onveranderlijk
Deze kopie is losgekoppeld van het ICT-netwerk en van het internet (offline of air-gapped). Is er geen air-gapped mogelijkheid, dan is het ook mogelijk om de back-up onveranderlijk op te slaan, ofwel ‘immutable’. Immutable back-ups ongevoelig voor ransomware aanvallen. Ze kunnen niet geïnfecteerd raken en kan na een aanval op de ICT-omgeving als schone back-up worden terugzet.

0 fouten in de back-ups en verificatie van herstelbaarheid
Er mogen 0 fouten in de back-ups aanwezig zijn. Daarvoor moeten back-ups iedere dag gemonitord en gecontroleerd worden. Als er fouten in worden ontdekt, dan dienen deze zo snel mogelijk worden opgelost. Daarnaast moet er regelmatig getest worden op het terugzetten van de data om de integriteit van de back-up te controleren. Dit moet geverifieerd worden dat dit goed gebeurt.

Migratie naar een moderne back-up en restore omgeving

Als voorbeeld hebben wij bij een relatie de 3-2-1-1-0 back-up methode geïmplementeerd door gebruik te maken van de ICT-omgevingen op twee hoofdlocaties en van de Cloudomgeving van Invision ICT. Ook zij hadden te maken met een verouderde tape unit. Deze werkt echter nog prima om dienst te doen als air-gapped back-up oplossing binnen de 3-2-1-1-0 methode en is daardoor nog niet direct afgeschreven. Voor snel herstel of terugzetten van een back-up kunnen de andere back-upservers gebruikt worden. Zo maakt men voor korte retentie gebruik van de back-upservers op de hoofdlocaties. Data voor langere retentie worden zijn beschikbaar in de cloud. Zo zijn zij altijd zeker van een snelle beschikbaarheid van hun data.

Moderne back-up omgeving - Veeam cloud connect

Back-up & Restore bij Invision ICT

Met onze cloudoplossingen zijn je ICT, data en back-ups gescheiden, zodat de impact in geval van nood beperkt is en je heel snel up and running kunt zijn. 

Wil jij weten welke back-up en restore oplossing het beste bij jouw onderneming past. Mail, bel ons of laat hieronder jouw gegevens achter en wij nemen contact met jou op. 

 

Invision ICT

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.