malvertising-banner

Bescherm jezelf tegen Malvertising: Tips voor veilige software downloads

26-10-2023
Bescherm jezelf tegen Malvertising: Tips voor veilige software downloads

In de digitale wereld is malvertising een groeiende dreiging geworden, met hackers die het Google Ads-platform misbruiken om schadelijke malware te verspreiden. Als je op zoek bent naar software en gebruikmaakt van Google, loop je mogelijk het risico om op misleidende advertenties te klikken. Ontdek hier hoe je jezelf kunt beschermen en veilig software kunt downloaden.

De opkomst van malvertising

Hackers maken slim gebruik van Google Ads om adware-aanvallen uit te voeren. Ze kopiëren de websites van legitieme softwareleveranciers en plaatsen deze hoog in de zoekresultaten, vaak boven de officiële websites. Gebruikers die op zoek zijn naar legitieme software worden zo blootgesteld aan schadelijke online advertenties.

Hoe werkt het?

 1. Advertentie-Malware via Google Ads: De getrojaniseerde websites lijken sterk op officiële sites en worden gepromoot via Google Ads, waardoor gebruikers op schadelijke links kunnen klikken.
 2. Advertentie-injectie en kwaadaardige Downloadlinks: Na een klik worden gebruikers omgeleid naar een kwaadaardige website, waar adware-malware hun systemen kan infecteren.

malvertising voorbeeld

Voorbeeld zoekadvertentie Google voor software download

Beschermingsmaatregelen

 1. Ad-Blocker Installatie
  Voorkom malvertising met een effectieve ad-blocker die schadelijke advertenties uit je browser filtert.
   
 2. Downloads van Officiële Websites
  Beperk softwaredownloads tot de officiële websites van softwareleveranciers voor een veilige ervaring.
   
 3. Controleer Documentatie en Wikipedia
  Raadpleeg de "About" documentatie of Wikipedia van de softwareleverancier om de juiste downloadlink te vinden.
   
 4. Let op Bestandsgrootte
  Wees alert op abnormaal grote bestandsgroottes, vaak een teken van kwaadaardige downloadlinks.
   
 5. Herken Typosquatting
  Controleer het domein van de downloadlink op typosquatting om te voorkomen dat je naar kwaadaardige sites wordt geleid. Let er op dat er letters van de orignele domeinnaam zijn verwisseld of vervangen. Zo zie je amper verschil tussen een kleine letter 'L' en een grote letter 'i'. Bijvoorbeeld: googIe.com, google.com of goog1e.com.  
   

Wees alert op bedreigingen

Ondanks dat dit risico al sinds december 2022 bekend is, blijven er kwaadaardige downloadlinks opduiken in Google's zoekresultaten. Downloadlinks voor software als WinRar, VLC, TeamViewer en Ring zijn al misbruikt. Recentelijk zijn 'fake' Notepad++ downloadlinks ontdekt voor het verspreiden van malware. Wees daarom alert en bescherm jezelf tegen advertentiegerelateerde bedreigingen.

Bescherm jouw organisatie tegen malware

Malvertising is een reële bedreiging, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jezelf beschermen tegen adware-aanvallen. Implementeer deze tips en maak gebruik van veilige software downloads zonder het risico van schadelijke online advertenties. Heb je vragen over Malware, Malvertising of onze beveiligingstips? Mailbel ons of laat hieronder jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Invision ICT

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.