gegevens-delen-ai-chatgpt

AI gebruiken op de werkvloer

25-01-2024
AI gebruiken op de werkvloer

Deel jij vertrouwelijke informatie met ChatGPT of met jouw favoriete AI-tool?

De opkomst van Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, AI) in 2007 en haar hedendaags gebruik

Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft een rijke geschiedenis die verder teruggaat dan de meesten vermoeden. In 2007 introduceerde IBM de supercomputer Watson, een pionier op het gebied van Artificial Intelligence (AI).

De intelligentie van Watson in 2007

Watson excelleerde in het begrijpen van gesproken vragen en kon binnen enkele seconden nauwkeurige antwoorden bieden na een grondige zoektocht door diverse bronnen, waaronder encyclopedieën, boeken, tijdschriften en wetenschappelijke artikelen. Wat Watson onderscheidde, was ook zijn vermogen om de betrouwbaarheid van deze antwoorden te beoordelen en op basis daarvan te beslissen of het antwoord als geloofwaardig kon worden beschouwd.

Moderne AI en gegevensgebruik

In tegenstelling tot toen, slaat moderne AI jouw gegevens op en gebruikt ze om de tool te verbeteren. Als je de gebruiksvoorwaarden doorneemt van OpenAI (ChatGPT, DALL·E) zie je het volgende: 

"We may use Content to provide, maintain, develop, and improve our Services, comply with applicable law, enforce our terms and policies, and keep our Services safe."

Ofwel:

"We kunnen Content gebruiken om onze Services te leveren, te onderhouden, te ontwikkelen en te verbeteren, te voldoen aan de geldende wetgeving, onze voorwaarden en beleidsregels af te dwingen en onze Services veilig te houden."

Als je hier niet mee akkoord gaat, is er een opt-out procedure, maar wees gewaarschuwd dat de service beperkt kan worden in zijn mogelijkheden. Maar laten we eerlijk zijn, wie neemt de moeite om deze procedure te volgen om ervoor te zorgen dat hun input niet wordt gebruikt?

Belangrijke aandachtspunten in de gebruiksvoorwaarden

Een ander belangrijk aandachtspunt in de gebruiksvoorwaarden is:

"Output may not always be accurate. You should not rely on Output from our Services as a sole source of truth or factual information, or as a substitute for professional advice."

Vrij vertaalt:

"De output is niet altijd nauwkeurig. Je moet niet vertrouwen op de output van onze Services als de enige bron van waarheid of feitelijke informatie, of als vervanging voor professioneel advies."

Het belang van bewustzijn bij gegevensgebruik

Natuurlijk, AI is een krachtige tool die ons ondersteunt in diverse vakgebieden, van het genereren van stockfoto's en programmeercode tot wiskundelessen en nieuwe inzichten bij medische diagnoses. Het leert snel, mede dankzij de input van gebruikersgegevens. Maar het is essentieel om te beseffen dat alle gegevens, inclusief persoonlijke informatie, worden gebruikt.

Tips voor veilig gebruik van AI op de werkvloer

Het Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Politie Nederland geven handige tips over veilig gebruik van AI op de werkvloer: AI op de werkvloer: DTC en politie delen tips

Invision ICT

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.