social-engineering

Social engineering: Zijn jouw medewerkers op de hoogte?

15-02-2024
Social engineering: Zijn jouw medewerkers op de hoogte?

Slechts 27% van de medewerkers binnen bedrijven is bekend met Social Engineering Cybercrime. Ofwel, 73% is er niet mee bekend!

Dit is te lezen in het onderzoeksrapport Cybersecurity van de Rijksoverheid, Alert Online 2023
 

Recente voorbeelden social engineering

Cybercriminelen gebruiken psychologische manipulatie om persoonlijke of bedrijfsgevoelige gegevens prijs te geven. Een aanvaller maakt gebruik van onze menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, onwetendheid en angst. Afgelopen maand is de supermarktketen COOP opnieuw slachtoffer geworden. Vermoedelijk werden, ondanks waarschuwingen vanuit Microsoft, de kassasystemen lamgelegd met behulp van malafide advertenties. Voor COOP in Zweden al de tweede keer, 2 jaar geleden 800 winkels, nu ‘slechts’ 60 winkels. 

 

Social engineering dichtbij huis

Maar ook dichterbij zijn cybercriminelen actief, 3 weken geleden was de jeugdzorg organisatie Xonar in Limburg het slachtoffer van cybercriminaliteit. Er is een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, uit de berichtgeving van Xonar is op te maken dat er toegang tot mail en bestandsmappen is geweest. 

Beschermen tegen social engineering

Een goede firewall en antivirussoftware zijn niet voldoende om je te beschermen tegen Social Engineering. Herkenning helpt je om je weerbaarheid te vergroten tegen cybercriminaliteit. Het is daarom van belang dat jouw medewerkers zich bewust worden van de vele vormen van Social Engineering en de catastrofale gevolgen die het kan hebben. Regelmatig awareness training volgen is een waardevolle toevoeging aan het bewustwordingsproces. Het Digital Trust Center van de Nederlandse overheid waarschuwt voor diverse vormen van Social Engineering. 
 

Stappen definiëren en processen implementeren tegen social engineering

Invision ICT helpt bij awareness en om eventuele impact te beperken met hoogwaardige oplossingen. Dat doen we doen we door Social Engineering te benaderen vanuit het perspectief van ISO27001 door goed gedefinieerde stappen en processen te implementeren.

Neem-contact-op

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.