cybercrime-corona

Na corona uitbraak vaker online misdrijven

20-01-2023
Na corona uitbraak vaker online misdrijven

Cybercrime cyber misdrijven Nederland

Politie Nederland heeft haar misdaadcijfers van afgelopen jaar bekend gemaakt. We zien nu duidelijk dat de stijgende trend van online misdrijven na de corona-uitbraak niet afneemt. Online misdrijven of cybercrime zijn alle delicten die gepleegd worden met behulp van ICT en kan zich richten tegen personen, eigendommen, organisaties, elektronische communicatienetwerken of informatiesystemen. Voorbeelden van verschillende soorten cybermisdrijven zijn hacking, phishing, gebruik van ransomware of online afpersing.

Voordat corona uitbrak in 2019 waren er 4715 cybermisdrijven geregistreerd door de politie. In 2020 zagen we deze cijfers verdubbelen, 10.823 registraties en 2021 zelfs verdrievoudigen, 14.171 registraties! In 2022 stabiliseert het aantal cybercrimemisdrijven, maar de trend blijft staan met 13.949 registraties. 

Geregistreerde cybermisdrijven NederlandGeregistreerde cybermisdrijven Nederland

Bron: Dataportaal Politie Nederland data.politie.nl

Één van de (directe) oorzaken wordt gekoppeld aan de lock-down periode. Door de coronamaatregelen zijn we veel meer gaan thuiswerken, mede dankzij ICT is dit snel mogelijk gemaakt. Tegelijkertijd heeft dit de poorten geopend voor cybercriminelen om toe te slaan. Denk aan onveilige wifi netwerken, organisaties die geen controle meer hebben over de devices van hun medewerkers en de medewerkers zelf die niet altijd bewust zijn met bepaalde risico’s die zij nemen. Cybercriminaliteit kan persoonlijk leed veroorzaken en kost overheden en het bedrijfsleven enorm veel tijd en geld.

Inmiddels is het thuiswerken helemaal ingeburgerd. Maar wat heeft jouw organisatie de afgelopen jaren ondernomen om weerbaar te zijn tegen cybercrime of om het te voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die je als organisatie kunt nemen in de vorm van beleid, bewustwording en maatregelen op de ICT-infrastructuur. Invision ICT helpt je adviezen en maatregelen door te voeren binnen je organisatie. Met een eerste scan krijg je al inzicht in waar je staat op beveiligingsgebied en waar je kwetsbaarheden liggen. Wat er volgens gebeuren moet stellen onze specialisten op in een plan van aanpak. 

Wil je meer weten van onze werkmethode? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Neem-contact-op

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.